Projekt Navis 2016

Poznoprazgodovinski / zgodnje rimski deblak 

V letošnjem letu izdelujemo rekonstrukcijo deblaka po predlogi poznoprazgodovinskega / zgodnje rimskega deblaka s konca 2 stoletja pr. n. št. iz Ljubljanice na Vrhniki, ki smo ga dvignili iz reke leta 2015 in bo po končani konservaciji postavljen na ogled v razstavišču Moja Ljubljanica na Vrhniki. Ta deblak smo izbrali, ker je eden izmed najbolje ohranjenih in hkrati dokumentiranih deblakov iz zgodnjega rimskega obdobja in se ponaša s številnimi konstrukcijskimi detajli, ki naredijo izdelavo še posebej zanimivo. Hkrati gre za enega največjih do zdaj odkritih in raziskanih deblakov, tako v Sloveniji, kot v Evropi. Naš deblak bo sicer, zaradi nedostopnosti primernega debla, nekoliko manjši, bo pa tehnološko grajen enako kot deblak iz Vrhnike in sicer izključno z ročnimi orodji, ki so bili tistemu času primerni.

Z izdelavo tega zgodovinskega deblaka na Špici, njegove splovitve in plovbe ter spremljajočih dogodkov od Ljubljane do Vrhnike, promoviramo neznano in nevidno (podvodno) dediščino reke Ljubljanice in hkrati zgodovinska plovila, njihovo gradnjo in uporabo. Na ta način bomo za trenutek obudili stare obrti in zgodovinske plovne poti po Ljubljanici.

Celotno dogajanje poteka v okviru prireditve Deblak je ŠPICA!, v obliki kontinuirane delavnice pod vodstvom animatorjev – graditeljev. Izdelava bo potekala vsak dan, in sicer od 5. julija do 2. septembra v parku Špica v Ljubljani, kjer se bodo obiskovalci lahko pridružili gradnji in se podučili o (podvodni arheološki) dediščini reke Ljubljanice in njeni rabi. Gradnji bodo sledile spremljajoče aktivnosti, dogodki in delavnice, na katerih bomo predstavljali različne vidike življenja v rimskem obdobju. V tem času si lahko ogledate ali se celo preizkusite v uporabi manjšega rimskodobnega deblaka na Ljubljanici, ki je bil izdelan lansko leto v okviru Projekta Navis 2016.

Gradnja deblaka na Špici se bo v začetku septembra zaključila z večjim javnim dogodkom ob splovitvi deblaka in promocijsko dvodnevno plovbo po Ljubljanici do Vrhnike, ki se ji lahko pridružite!

Nosilci projekta:

Partnerji:

Sponzorji:

sponzor_projekt_navis

 

Advertisements

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: